Om vår förskola

Det här är Långbroparks förskola

Förskolan Långbropark är belägen i ett naturskönt område i södra Stockholm och erbjuder en trygg och inspirerande miljö för barnens lärande och utveckling. Förskolan har en skolkultur som präglas av värme, glädje, nyfikenhet och respekt. Vi som jobbar här har ett tydligt varför - vi vet varför vi jobbar just här och inte någon annanstans.

På vår förskola får barnen möjlighet att växa i en trygg och stimulerande miljö där deras nyfikenhet och lust att lära är utgångspunkten för hela vår pedagogiska verksamhet. Vi strävar efter att skapa en förskola där varje barn känner sig sedd, hörd och uppskattad för den de är och hos oss duger alla precis så som de är. Här får barnen utrymme att växa genom både planerad och spontan undervisning, vilket ger dem möjlighet att utvecklas i sin egen takt och följa sin egen nyfikenhet. Vår förskola har också ett musikrum med en musiklärare och mycket präglas av musik, sång och dans.

Inomhusmiljö med bord, stolar och lekutrymmen. Rummet har stora fönster som släpper in mycket ljus.

Så här jobbar vi

ikon grupp med människor

Trygghet

På vår förskola får barnen möjlighet att växa i en trygg och stimulerande miljö där deras nyfikenhet och lust att lära är utgångspunkten för hela vår pedagogiska verksamhet. Vi strävar efter att skapa en förskola där varje barn känner sig sedd, hörd och uppskattad för den de är och hos oss duger alla precis så som de är, det är vårt mantra.

ikon dator

Lärande

Vi arbetar systematiskt med både planerad och spontan undervisning för att ge varje barn de bästa förutsättningarna att utvecklas i sin egen takt och så långt som möjligt enligt utbildningens mål. För oss är det viktigt att barnen är med och tar egna initiativ och styr sitt eget lärande och detta gör de bland annat genom barnrådet.

Forskning om läsning ligger till grund för våra metoder och vi arbetar systematiskt med läsning på alla våra avdelningar. På barnens schema finns läsning varje dag.
ikon jorden

Utveckling

Lärandet sker i progression där vi förbereder barnen till nästa nivå och varje steg bygger på barnens tidigare erfarenheter och utveckling. Undervisningen är ofta ämnesövergripande i syfte att ge barnen möjlighet att utforska världen genom meningsfulla projekt. Genom att arbeta med projekt, utforskning, experiment och lek utvecklar barnen både sina intellektuella och sociala förmågor. De får träna på att ta eget initiativ, lösa problem, dela med sig och samarbeta med andra.

Jag i världen och Veckans bok

En bild på böcker uppradade i fönsterkarmen vid ett av förskolans stora fönster med mycket ljusinsläpp.
En pedagog läser en bok utomhus för förskolebarnen.
Barn går på kanten av skolgårdens sandlåda.

På förskolan arbetar vi med ämnesintegrering för att skapa en helhet i lärandet där barnen får möjlighet att utvecklas inom flera områden samtidigt.

Genom aktiviteter och projektet Jag i världen, som är kopplat till läroplanen, barnkonventionen, hållbarhet och rörelse strävar vi bland annat efter att främja inkludering samt förståelse för demokrati och mänskliga rättigheter. Projektet Jag i världen ger barnen möjlighet att reflektera över sin plats i världen och stärker deras förmåga att ta hänsyn till andra och skapa en inkluderande miljö. Jag i världen är ett projekt där barnen reser till ett nytt land varje vecka. De länder vi besöker är de som representerar barnens egna ursprung och bakgrund.

Varje vecka har vi veckans bok som är kopplad till projektet Jag i världen och syftar till att främja normkritik och förståelse för inkludering. Genom läsningen av medvetet valda böcker får barnen möjlighet att reflektera över olika perspektiv. Böckerna är också noggrant utvalda för att stödja barnens utveckling av empati, respekt och förståelse för olikheter samt för att stärka deras förmåga att uttrycka sina egna tankar och känslor. Veckans bok är också en introduktion till bokstäver och språkutveckling. Under läsningen arbetar vi med att identifiera och prata om veckans bokstäver, vilket ger barnen möjlighet att både bygga sitt ordförråd och utveckla en tidig förståelse för läs- och skrivförmåga. Genom att knyta boken till Jag i världen-projektet får vi en ännu djupare koppling till temat för inkludering och demokrati och varje barn får en chans att känna sig sedd och hörd i en större samhällskontext. En gång i veckan går vi till biblioteket och lånar och läser böcker.¨

Mångsidig lärmiljö

Vi integrerar värdegrund, socialt samspel, språk, skapande, rörelse, matematik, naturvetenskap och hållbarhet i vårt dagliga arbete, för att ge barnen en mångsidig och stimulerande lärandemiljö. Vi har rollspel, leker med barnen gör många studiebesök och går på teater. Utöver det har vi valt att fokusera och fördjupa oss inom specifika områden följande dagar:

  • Måndagar: språk, värdegrund, socialt samspel, skapande
    – alla ute i närområdet.
  • Tisdagar: naturvetenskap, matematik, teknik, experiment, rörelse – Alla är på längre utflyktsdag.
  • Onsdagar: språk, värdegrund, socialt samspel, skapande
    – alla ute i närområdet
  • Torsdagar: naturvetenskap, matematik, teknik, experiment, rörelse – Alla är på längre utflyktsdag.
  • Fredagar: språk, kommunikation, reflektion
    (loggbok – barnen skriver/ritar över det de gjort i veckan)

Naturens eget klassrum

På förskolan Långbropark lever vi och lär tillsammans i naturens eget klassrum. Varje tisdag, torsdag och fredag ger vi oss ut på spännande utflykter för att upptäcka vårt närområde, skogen och den omgivande naturen. Här får barnen inte bara leka och utforska utan också förstå hur matematik, natur och teknik finns runt omkring oss. Vi läser veckans bok och andra sagor i skogen, andas in naturen och övar mindfulness för att stärka både kropp och själ. Hos oss växer varje barn genom att vara med i en värld av lärande som är både lustfyllt och meningsfullt.

Vi springer, leker och rör på oss och utmanar våra motoriska färdigheter – för att må bra och hålla oss starka. Vi bygger på läroplanens grundidé om en aktiv och hälsosam livsstil som främjar barnens fysiska och psykiska välbefinnande.

Barnen leker ute i naturen och har på sig förskolans ljusgröna, lysande varselvästar.
Barnen står framför en grön återvinningscontainer och slänger i pappersförpackningar.

Passion för hållbarhet

Vår passion för hållbarhet genomsyrar allt vi gör. Vi lär barnen att plocka skräp på våra utflykter, odla från våra matrester och skänka kläder till Stockholms Stadsmission genom klädinsamling. Genom dessa handlingar får barnen inte bara kunskap om hållbar utveckling utan också en känsla av att vara med och göra skillnad på riktigt. De får uppleva kraften i att ge, hjälpa och sprida glädje – som vi gör när vi besöker äldreboenden och sprider värme där. Vi är kreativa och skapar mycket konst av återvunnet material.

En gemensam resa

Det här är inte bara lärande – det är en levande, passionerad resa där barnen lär genom att göra. De utvecklas både som individer och som en del av ett större sammanhang, där deras förståelse för hållbarhet, empati och samarbete stärks varje dag. I vår värld är lärandet något som känns, något som betyder något, och något som väcker en glöd i hjärtat. Det är precis det vi vill ge våra barn: en grund för ett liv fullt av lust, lärande och personlig utveckling – i harmoni med naturen och andra människor.

Har du några frågor?

Kontakta oss för mer information

Vill du veta mer om vår förskola eller komma på besök? Tveka inte att kontakta oss – vi ser fram emot att höra från dig och att få hälsa dig välkommen!

Inomhusmiljö med bord, stolar och lekutrymmen. Rummet har stora fönster som släpper in mycket ljus.